Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Rekrutacja 2018 - UMCS Lublin

Jak najszybciej schudnąć? – L-karnityna

L-karnityna jest jednym z najczęściej stosowanych suplementów wspomagających odchudzanie. Czy warto ją stosować? Czy rzeczywiście pomaga pozbyć się tkanki tłuszczowej?

Karnityna to nazwa pochodząca z łaciny – caro lub carnis, czyli mięso. Nazwano ją tak bowiem jej największe ilości, około 90 %, zgromadzone są w mięśniu sercowym i szkieletowych. Pozostałe 10% znajduje się w mózgu, nerkach i innych narządach wewnętrznych.

Czym jest l-karnityna?

L-karnityna to aminokwas endogenny, dostarczany jest do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Organizm nie jest w stanie syntezować odpowiedniej jego ilości na swoje własne potrzeby. Niewielkie jego ilości są syntezowane z prekursorów lizyny i metioniny. W organizmie syntezowany jest z aminokwasów prekursorów lizyny i metioniny oraz kontraktorów witaminy C, B3, B6 oraz żelaza.

Karnityna jest bardzo silnym antyoksydantem, który wpływa przede wszystkim na:

  • regenerację powysiłkową
  • kondycję tlenową organizmu i jego wytrzymałość

Jakie produkty zawierają l-karnitynę?

Ten aminokwas musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Średnie, dziennie zapotrzebowanie na l-karnitynę to około 500-2000mg. Jest to dawka przewidziana dla osób, które prowadzą umiarkowanie aktywny tryb życia.

W przypadku sportowców wyczynowych zaleca się dodatkową suplementację l-karnityną, uzupełniającą potencjalne jej niedobory. Istnieje wiele produktów, zarówno monopreparatów w proszku czy tabletkach jak i produktów wzbogacanych tym aminokwasem np. napoje izotoniczne,

Najbogatszym źródłem l-karnityny jest czerwone mięso, prawie równie bogate w ten aminokwas są ryby, drób i mleko.

  • Mleko – około 10 mg/100g
  • Drób – 10-30 mg/100g
  • Wołowina, dziczyzna – 120-250mg/100g
  • Wieprzowina – 25-35mg/100g
  • Ryby – 5-25mg/100g

Właściwości l-karnityny

Przede wszystkim musimy być świadomi, że elementarną częścią odchudzania jest odpowiedni plan żywieniowy. Właściwa dieta podparta suplementacją l-karnityną może długofalowo zintensyfikować spalanie tkanki tłuszczowej. Ten suplement nie tylko przyspiesza procesy metaboliczne spalania tłuszczy, ale dodatkowo powoduje, że tłuszcz przyjmowany wraz z pokarmem nie odkłada się jako tkanka zapasowa, czyli inaczej mówiąc „zbędna oponka”.

Dodatkowym atutem jest fakt, że suplementacja l-karnityną obniża poziom lipidów we krwi oraz zmniejsza poczucie głodu. Dzięki temu, redukowana jest ilość przyjmowanego pokarmu.

Suplementacja l-karnityną to doskonała wybór dla osób uprawiających sporty wytrzymałościowe i tych, które chcą zredukować nadmierną ilość tkanki tłuszczowej.

Maksymalizacja spalania tkanki tłuszczowej

Każdy z nas pragnie szybkich efektów, najlepiej bez wysiłku. Spalanie tkanki tłuszczowej to proces długotrwały, wymaga on od nas poświęcenia i zaangażowania w treningi oraz odpowiednie żywienie. Po pozbyciu się kilku zbędnych kilogramów zauważymy spowolnienie spalania tkanki tłuszczowej. W tym momencie warto sięgnąć po dodatkowy suplement zwany termogenikiem. Zwiększa on temperaturę naszego ciała i intensyfikuje proces utleniania kwasów tłuszczowych, nawet w trakcie wypoczynku. Połączenie obu tych suplementów powinno dać zaskakujący efekt, który pomoże nam pozbyć się zbędnych kilogramów.

Artykuł powstał we współpracy z portalem FitRepublic.pl.

Bądź pierwszym, który to skomentuje. Wyraź swoją opinię. on "Jak najszybciej schudnąć? – L-karnityna"

Napisz swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*