Prokuratura Rejonowa w Ostrowcu Świętokrzyskim prowadzi śledztwo w sprawie niedopełnienia obowiązków przez osobę odpowiedzialną za bezpieczeństwo i higienę pracy w ostrowieckiej restauracji szybkiej obsługi znanej sieci handlowej, narażenie przez to pracownika na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia i nieumyślne spowodowanie śmierci pracownicy. Do zdarzenia doszło w nocy 23 sierpnia br.
– W oparciu o zgromadzony dotychczas materiał dowodowy – w postaci m.in. wyników oględzin miejsca zdarzenia prowadzonych przez prokuratora, wstępnych wyników przeprowadzonej w dniu wczorajszym sekcji zwłok, zeznań świadków, zapisów monitoringu, dokumentacji związanej z zatrudnieniem pokrzywdzonej – ustalono, iż w dniu 22 sierpnia br. w magazynie-chłodni wskazanej na wstępie restauracji doszło do przewrócenia się jednej z półek z żywnością. Pracownicy naprawili półkę i ułożyli na niej ponownie towar, a już po północy jedna z pracownic weszła do tego pomieszczenia, żeby dokonać inwentaryzacji towaru. W pewnym momencie półki z towarem przewróciły się na nią unieruchamiając jej klatkę piersiową w następstwie czego doszło do jej zgonu w wyniku gwałtownego uduszenia – informuje Daniel Prokopowicz, rzecznik Prokuratory Okręgowej w Kielcach.
Postępowanie prowadzone jest w sprawie, nikomu nie przedstawiono zarzutów. Obecnie kompletowany jest materiał dowodowy w celu precyzyjnego ustalenia przyczyn i przebiegu zdarzenia, a w tym ewentualnej osoby odpowiedzialnej za to zdarzenie.
Bądź pierwszym, który to skomentuje. Wyraź swoją opinię. on "Ustalenia prokuratury w sprawie śmiertelnego wypadku przy pracy w Ostrowcu Świętokrzyskim"