Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Rekrutacja 2018 - UMCS Lublin

Dieta w najwyższej jakości

Aktualne trendy na rynku nauczyły nas poszukiwania jak najtańszych ofert. Służą temu liczne promocje, rabaty, wyprzedaże, upominki i gratisy. Kupujemy dużo, kupujemy chętnie, kupujemy tanio. Ale czy kupujemy rozsądnie?

Co decyduje o zakupie

Mając do dyspozycji określony budżet, w każdym gospodarstwie domowym wyznaczane są priorytety. Zwykle stawia się na mocny samochód, sprzęt agd nowej generacji, zapewniający ekonomiczne użytkowanie. Wybieramy dobrej jakości ubrania i obuwie wiedząc, że mają nam służyć jakiś czas i zawsze nienagannie się prezentować.

Skutkiem tego gdzieś muszą się zacząć oszczędności. I zwykle, niestety, dotyczy to produktów spożywczych.

Jak ważna jest jakość

Jeżeli w odniesieniu do wysokiej ceny np. samochodu spodziewamy się równie wysokiej jakości i jesteśmy gotowi za tę jakość zapłacić, to dlaczego zaniżamy własne standardy i oczekiwania wobec tego, co ostatecznie trafia do naszego organizmu?

Bolączką ostatnich lat jest fakt, że mieszkańcy krajów wysoko-uprzemysłowionych są najedzeni, ale nie są odżywieni. Jemy tanio, szybko, byle jak komponując posiłki. Wykorzystujemy żywność wysoko-przetworzoną i ubogą w wartości odżywcze. A to może skutkować jednym: to, co zaoszczędzimy w sklepie, wydamy… w aptece.

A gdyby tak przyjrzeć się temu, co oferują nam producenci i co znajdujemy na sklepowych półkach? Zastanowić się, skąd bierze się taka, a nie inna cena? Dlaczego te same produkty u jednego producenta mają trzy miesiące trwałości, a u innego ponad rok? I co jest tego przyczyną?

Chyba mamy świadomość tego, że w ślad za ceną idzie jakość. Skoro komuś opłaca się sprzedawać swoje produkty w cenach zaskakująco niskich i jeszcze na tym zarobić, to wniosek jest jasny: na produkcję poszły minimalne nakłady. Wykorzystany został tani, słabej jakości i wątpliwego pochodzenia surowiec. Produkcja była oparta na technologii wysokiej wydajności kosztem wartości odżywczych produktu. No i jeszcze opakowania, które nie są dla produktu żadną ochroną.

Olej lniany wysokiej jakości

Pomyślmy o oleju lnianym, który znajduje się w ofercie wielu producentów. Nietrudno zaobserwować dużą rozpiętość cen. Czym to tłumaczyć?

Len – a precyzyjniej: siemię lniane – jest niezwykle bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, 6 i 9. Kwasy te są należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Skąd nazwa „niezbędne”? Ponieważ ich niedobór powoduje wiele schorzeń i dolegliwości. Nasze organizmy nie potrafią tych kwasów wytworzyć, stąd potrzeba przyjmowania ich w codziennej diecie. Odpowiedni poziom zawartości np. kwasów Omega 3 gwarantuje specjalna odmiana lnu, tzw. len wysokolinolenowy. Znalezienie takiej odmiany i zweryfikowanie jej parametrów to konieczność przede wszystkim rzetelnych badań, także w kontekście GMO czy obecności substancji sztucznie przyspieszających wzrost roślin i szkodliwych dla naszego zdrowia. Czysty, bezpieczny i pełnowartościowy surowiec ma swoją, zwykle odpowiednio wysoką cenę.

Kolejna rzecz to proces technologiczny. Warto się upewnić, czy producent tłoczy olej na zimno. Ponieważ tylko tłoczenie w temperaturze poniżej 40 st. C pozwala na zachowanie w oleju lnianym cennych właściwości nasion, w tym – kwasów Omega 3. Wysoka temperatura tłoczenia pozwala na większą wydajność, niestety, kosztem struktury tych niezwykle cennych kwasów. Poddane obróbce cieplnej zmieniają swoją naturalną strukturę cis, w wyniku czego otrzymujemy szkodliwe tłuszcze trans. Olej lniany nie powinien być rafinowany i oczyszczany. Te procesy pozbawiają go naturalnego aromatu i smaku, dzięki którym możemy m.in. łatwo zweryfikować jakość surowca.

Jeżeli olej lniany był tłoczony z użyciem wysokich temperatur, rafinowany i oczyszczany, a widzimy go na sklepowej półce zamiast w lodówce, możemy być pewni, że tutaj priorytetem była nie jakość, ale wyłącznie niska cena.

Wysokiej jakości olej lniany nie będzie tani. Ale dzięki staraniom producenta, czasowi i środkom poświęconym na badania i prawidłowy proces technologiczny – będzie naturalnie pachniał i smakował. Będzie zawierał cenne dla naszego zdrowia właściwości. Będzie produktem, który jest będzie spełniał oczekiwania zbilansowanej diety.

Jakość w trosce o zdrowie

Chcąc jak najdłużej zachować dobre samopoczucie, musimy zwracać uwagę na to, co jemy. Skoro już Hipokrates zalecał, aby pożywienie było lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem, oznacza to, że jego jakość ma niebagatelne znaczenie. I tutaj liczy się tylko jedna cena – cena naszego zdrowia.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Laboratorium Biooil, producentem wysokiej jakości oleju lnianego.

Bądź pierwszym, który to skomentuje. Wyraź swoją opinię. on "Dieta w najwyższej jakości"

Napisz swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*